Aditiva do pohonných hmot

Levná autopůjcovna Praha

Na trhu je k dispozici celá řada aditiv, jak do motorového oleje, převodového oleje, tak i do benzínu nebo nafty. Obecně aditivum představuje příměs, která zlepšuje vlastnosti dané kapaliny. V praxi mohou zvýšit výkon motoru, snížit spotřebu a prodloužit životnost motorových komponent. Některá aditiva navíc usnadňují startování. Tentokrát bude řeč o palivových aditivech, které se rozdělují na dvě základní skupiny. Aditiva pro naftové a benzinové motory.

Aditiva pro naftové motory

Aditivum do nafty patří k těm nejpoužívanějším vůbec. Dieselové agregáty jsou náchylnější a kvalita nafty nemusí být vždy prvotřídní, obzvláště nové motory bývají na ne příliš kvalitní naftu choulostivé. V praxi se používají dva druhy, letní a zimní aditiva.
Levná autopůjcovna Praha

Letní aditiva

Letní směsi aditiv se využívají od jara do podzimu, tedy v období, kdy se teploty nepřibližují k nule. Používají se především k rozkladu karbonu uvnitř spalovacího prostoru, čistí ventily a eliminují nechvalně známé biosložky v palivu. Pomáhají čistit a promazávat vstřikovače, rovněž udržují a čistí filtr pevných částic.

Zimní aditiva

Naopak zimní aditiva, jak už název napovídá, se využívají od podzimu do jara, kdy rtuť teploměrů ukazuje mínusové hodnoty. Zimní příměsi zabraňují tuhnutí nafty i při nízkých teplotách, což oceníte zejména při studených startech, kdy nafta běžně tuhne, například v palivových filtrech.

Aditiva pro benzinové motory

Podobně jako v naftě, tak i v benzínu najdeme nechvalně známé biosložky. Ty se do pohonných hmot přidávají především z ekologického hlediska, jenže biosložky mají i druhou stranu mince. Palivo pak obsahuje více usazenin, což pro motor logicky není zrovna dobré. Čím dál přísnější emisní normy přiměly automobilky i do přímo vstřikových agregátů montovat filtry pevných částic, které se logicky zanáší.

Aditivum se doporučuje přidávat při každém tankování. Podobně jako u nafty aditivum čistí palivovou soustavu, eliminuje biosložky a rozpouští usazeniny, karbon apod. Čistí ventily, lambda sondu a spaliny v takové míře neucpávají filtr pevných částic. Aditivum může dokonce snížit spotřebu a zvýšit výkon motoru. Aditivum vždy dávkujte dle pokynů výrobce.

Výhody používání aditiv

  • Chrání, maže a čistí motor
  • Zlepšuje spalování
  • Eliminuje biosložky a zkvalitňuje tankované palivo
  • Snižuje spotřebu paliva a zvyšuje výkon
  • Chrání čerpadlo proti korozi
Zpět