Evidenční kontrola

Levná autopůjčovna Praha

Nákup auta je spojen s papírováním, ať chceme nebo ne. Kromě smlouvy, povinného ručení a návštěvy úřadu byste neměli zapomenout ani na stanici technické kontroly. Na STK totiž provádí takzvanou evidenční kontrolu, kterou potřebujete například při převodu ojetého vozidla (čili při změně vlastníka či provozovatele), ale i při registraci dovezeného automobilu. Evidenční kontrola je nutná i v případě dalších změn.
Levná autopůjčovna Praha

Co je evidenční kontrola a jak probíhá

Jedná se o fyzickou kontrolu vozidla, při níž se porovnávají informace uvedené v technickém průkazu se skutečnými údaji vozu. První, na co se technik při evidenční kontrole zaměří, je VIN kód automobilu. VIN je jednoznačný identifikátor vozu, skládá se z číslic a písmen. Podle VIN lze zjistit spoustu informací, například tovární značku, model, rok výroby, výbavu apod. Kromě VIN kódu se při kontrole porovnávají i další údaje jako je barva karoserie, typ motoru, výrobní štítek s údaji o vozidle, rozměry pneumatik a kol, počet míst k sezení, tažné zařízení.

Jaké doklady je potřeba

Na evidenční kontrole byste měli kromě vozidla mít i velký technický průkaz (Osvědčení o registraci vozidla část II.) a malý technický průkaz (Osvědčení o registraci vozidla část I.). Ve voze by neměla chybět ani lékárnička s platnou expirací.

V jakých případech je evidenční kontrola potřeba

Kromě výše zmíněného nákupu ojetého auta nebo dovozového auta existují i případy, ve kterých se bez evidenční kontroly neobejdete. Například při zápisu změn do technického průkazu, například změna barvy, je zapotřebí navštívit STK a provést evidenční kontrolu. Tu je nutné absolvovat i při darování vozu v rámci rodiny nebo jiného dědictví.

Evidenční kontrolu je možné provést na kterékoliv STK, bez ohledu na místo bydliště.

Cena a čas

Evidenční kontrolu většina STK provádí na počkání a nezabere více jak 15 minut. Cena za tuto službu není pevně stanovená, obvykle se pohybuje mezi 200 až 500 Kč, záleží však na lokalitě a vytíženosti STK.

 

Zpět