Jak ochránit auto před zloději?

Nejúčinnější způsob, jak ochránit vůz před potenciálním zlodějem, je parkování v zabezpečené garáži u přilehlé nemovitosti. Ovšem tuto možnost nemá řada řidičů. Většinou jsou nuceni parkovat na veřejném prostranství, mnohdy i v odlehlých částech města, což zloděje ke krádeži vybízí. A když se vydáte s rodinou na dovolenou, venkovnímu parkování se zkrátka nevyhnete. Samozřejmě si můžete sjednat pojištění proti krádeži, nicméně i tak se jedná o nepříjemnou záležitost. Otázka tedy zní, jaké způsoby zabezpečení aut jsou dnes k dispozici? Nabízí se celá řada, ať už levná mechanická, či dražší, ale sofistikovaná.

Levná autopůjčovna Praha

Je několik způsobů, jak zabezpečit vůz před zloději.

Ještě než si představíme jednotlivé druhy zabezpečení, měli byste vést v patrnosti, že vaše auto není trezor. V praxi to znamená jediné, nenechávejte cenné věci viditelně pohozené v autě. Například kabelku, peněženku, elektroniku. I prázdná peněženka je pro zloděje velké lákadlo, on sice nezbohatne, ale vám přidělá starosti, minimálně s rozbitým oknem.

Mechanické zabezpečení

Jedná se o nejstarší způsob zabezpečení, který funguje dobře i dnes, jen je zapotřebí kupovat kvalitní zabezpečovací prvky a ne “pouťoviny“ z marketů. Mezi nejznámější mechanické zabezpečení patří zámek volantu, řadicí kulisy, pedálů, ale můžete se setkat i se zámkem kol (tzv. botičkou). Jde o poměrně laciná a účinná řešení, která odradí nejednoho zloděje (teda v případě, že nejde na jistotu a patřičně vybavený).

VIN pískované na sklech

Narazí-li zloděj na vůz s vypískovaným VIN kódem na sklech, dost možná se otočí na patě a vybere si jiné. A proč? Označená okna totiž nejdou prodat na náhradní díly. I kdyby chtěl auto prodat jako celek, znamenalo by to, že musí nejen padělat doklady, ale vyměnit i okna, což vyjde opravdu draze.

Hlavní vypínač

Velice jednoduchá a stará metoda, kdy instalujete vypínač, který znemožní nastartování automobilu. Vypínač může přerušit elektrický obvod od baterie, ale například i benzinového čerpadla apod. Záleží, pro jakou alternativu se rozhodnete. Umístění takového vypínače bývá zpravidla na pohodlném, ale dobře ukrytém místě.

Alarm

Klasické alarmy se zvukovou signalizací byly dříve prodejním hitem, nyní už v kurzu tolik nejsou. Jednak si lidé žijící ve městech zvykly, že čas od času jim pod okny zahouká nějaké to auto, a tak už se tolik nevzrušují. Nicméně doba pokročila, a alarmy dnes fungují i na principu zasílání SMS zpráv a notifikací, že s vaším vozem není něco v pořádku.

GPS systémy

O něco sofistikovanější jsou GPS systémy, které umí lokalizovat auto s přesností desítek metrů (záleží na terénu). Toto řešení velice rády praktikují i firmy, které chtějí sledovat své zaměstnance, jestli nepoužívají vůz k soukromým účelům.

Satelitní systémy

Asi nejpromyšlenější způsob, jakým můžete zabezpečit vůz, jsou zařízení na bázi satelitního vyhledávání s přesností několika metrů. Navíc systém komunikuje s centrálním registrem, v případě krádeže je ihned zaměřen a vyhledán policií.

A zcela bezplatným, ale trochu nepraktickým řešením je odpojení zapalovacího kabelu od svíčky. Ten si pak vezmete domů a auto nikdo nenastartuje. Tento způsob se spíše praktikoval už starších aut, není příliš pohodlný.

 

Zpět