Jak vybrat vysokotlaký čistič pro mytí vozu

S ohledem na to, že provozujeme autopůjčovnu již mnoho let, jsme samozřejmě nuceni naše vozy udržovat v čistém stavu a to z hlediska interiéru i exteriéru. Pokud bychom se měli více věnovat čištění exteriéru vozu, rád poradíme rozumné řešení, se kterým jsme spokojeni. Při výběru vždy zohledňujte několik aspektů.

Tlak a průtok vody jako hlavní faktor

Tlak a průtok vody jsou dva základní parametry, které ovlivňují výkon vysokotlakého čističe. Vyšší tlak zlepšuje schopnost čističe odstraňovat nečistoty, zatímco vyšší průtok vody urychluje mycí proces. Při výběru čističe je důležité zvážit, zda potřebujete větší tlak na odstranění silných nečistot nebo rychlejší průtok pro efektivnější čištění. Pro domácí využití je dostačující tlak cca 120 barů a průtok cca 520 litrů za hodinu. Čističe s těmito parametry běžne využíváme i v naší půjčovně vozidel.

Pozor na opomíjený materiál čerpadla

Materiál, ze kterého je vyrobeno čerpadlo má zásadní vliv na životnost a spolehlivost zařízení. V zásadě existují tři druhy.

Plastová čerpadla:

Čističe s plastovými čerpadly jsou obvykle levnější a vhodné pro méně náročné domácí úkoly. Plastová čerpadla jsou lehká, což zjednodušuje manipulaci s čističem. Na druhou stranu, plastové čerpadlo může být méně odolné vůči opotřebení a zvýšenému tlaku, což může vést k nižší životnosti a spolehlivosti.

Hliníková čerpadla:

Hliníková čerpadla nabízejí lepší odolnost a životnost než plastová čerpadla, což je činí vhodnými pro pravidelné použití v domácnosti a menších provozech. Hliníková čerpadla jsou stále poměrně lehká, ale mohou být náchylná k korozi.

Mosazná čerpadla:

Mosazná čerpadla jsou nejodolnější a nejspolehlivější, což je činí ideální volbou pro průmyslové a profesionální používání, kde je čistič využíván často a na delší dobu. Mosaz je odolná vůči korozi a opotřebení, což zajišťuje dlouhou životnost zařízení. Mosazná čerpadla jsou obvykle dražší, ale poskytují vynikající výkon a trvanlivost.

Studená nebo teplá voda?

Na trhu se vyskytují dva typy vysokotlakých čističů, které jsou vhodné jak pro domácí, tak průmyslové použití. Prvním typem jsou studenovodní čističe, které se často používají v domácnostech. Tyto čističe neprovádějí ohřev vody a čistící účinek je založen především na vysokém tlaku. Jsou vhodné zejména pro běžné úkoly, jako je mytí aut, čištění podlah, spár a zahradního nábytku. Mezi jejich výhody patří nižší pořizovací cena a minimální provozní náklady, neboť není nutné používat palivo pro ohřev vody.

Druhým typem jsou teplovodní čističe, což jsou vysokotlaké stroje s integrovaným ohřevem vody. Pro jejich provoz je nutná vestavěná palivová nádrž. Palivo se používá k ohřevu vody na teploty v rozmezí 80 až 140°C, čímž se zlepšuje účinnost čištění. Teplovodní čističe jsou vhodné především pro průmyslové používání a excelují v odstraňování odolných nečistot. Mezi nevýhody patří vyšší pořizovací cena a zvýšené provozní náklady.

Příslušenství a funkce

Některé čističe jsou dodávány s různými tryskami pro různé úrovně tlaku a typy čištění, zatímco jiné nabízejí možnost připojit kartáč nebo jiné čistící nástroje. :

Trysky:

Vyměnitelné trysky umožňují měnit tlak a rozptyl vody pro různé účely čištění. Některé čističe mají nastavitelnou trysku, která umožňuje jednoduše měnit tlak a rozptyl bez nutnosti výměny trysky.

Kartáče a rotační kartáče:

Kartáče mohou být užitečné pro jemnější čištění citlivých povrchů, zatímco rotační kartáče mohou zvýšit účinnost čištění díky pohybu kartáčů.

Nádrž na čisticí prostředek:

Některé vysokotlaké čističe mají integrovanou nádrž na čisticí prostředek, která umožňuje přidat čistící prostředek přímo do proudu vody pro lepší čištění.

Teplá voda:

Čističe s funkcí teplé vody jsou schopny zahřívat vodu před vstřikováním pod tlakem, což může být užitečné pro odstranění mastnoty a oleje.

Dlouhá hadice a prodlužovací tyče:

Dlouhá hadice a prodlužovací tyče umožňují snadný přístup k výškově umístěným nebo špatně dostupným místům.

Zpět