Jak zjistit majitele auta podle SPZ

Poměrně běžná situace, která může nastat například na parkovišti nebo před vjezdem do vaší garáže. Chcete s autem vyjet, jenže nemůžete. Průjezd blokuje jiné auto a vy byste rádi kontaktovali jeho majitele, zvlášť pokud jde pořád o jedno a to samé. Řešení podobné situace bylo dříve mnohem jednodušší, stačilo se obrátit na web České kanceláře pojistitelů a do příslušného pole zadat SPZ vozidla, obratem jste zjistili jméno majitele. Jenže dle nového zákona o GDPR je jméno klasifikováno jako osobní údaj. Nyní na webu ČKP pouze zjistíte, jestli má vozidlo platné povinné ručení.

Otázkou tedy je, co všechno můžete zjistit dle registrační značky. Pojďme se podívat na aktuální možnosti.

Registrační značka

SPZ se skládá z kombinace čísel a písmen, které vytváří unikátní identifikační údaj. Pokud chcete znát veřejně dostupné údaje o vozidle, dobře poslouží tzv. rejstříky poznávacích značek. Najdete je např. na webu www.ckp.cz nebo www.spz.penize.cz

Dostupné informace:

Druh vozidla (osobní, nákladní automobil, motocykl…)

Kraj

Tovární značku

Název pojišťovny, u které je sjednané povinné ručení

Doba trvání povinného ručení vč. historie záznamů

Levná autopůjčovna Praha

 

Jméno majitele dle SPZ nezjistíme

Jak bylo v úvodu zmíněno, jméno je osobní údaj a přes SPZ jej nezjistíte. Jestliže jste se stali obětí dopravní nehody a znáte SPZ, nejjednodušší cestou je obrátit se na PČR, která má právo vyžádat si kompletní údaje o vlastníkovi skrze pojišťovnu, u které má sjednané povinné ručení. Bohužel ani na úřadě nepochodíte, potřebnou informaci sice znají, ale vám ji nemohou sdělit, šlo by o protiprávní jednání.

SPZ dle jména majitele taktéž nezískáte

Opačný případ, znáte jméno majitele, chtěli byste si ověřit, jaká vozidla jsou na něj registrována. Opět nepochodíte.

Pokud chcete sami vědět, jaká vozidla jsou na vaše jméno registrována, obraťte se na příslušný úřad s rozšířenou působností, kde vám dle záznamů o vlastnictví vše poskytnou.

Pomůže mi VIN kód?

Ani VIN kód automobilu vám nepomůže zjistit jméno majitele. VIN je mezinárodní identifikátor motorových vozidel, obvykle vyražený na štítku trvale připevněném ke karoserii vozu nebo vyražený do karoserie. Zároveň slouží k ověření historie vozu, jestli nebyl ukradený a hledaný.

Pro bezplatné ověření VIN kódu a zjištění dostupných informací použijte web www.vincheck.cz.

 

Zpět