Mísení chladicí kapaliny

Levná autopůjčovna Praha

U provozních kapalin je potřeba čas od času zkontrolovat množství a případně jej doplnit. Jinak tomu není ani u chladicí kapaliny. Aby motor správně fungoval, musí být optimálně chlazen. Kromě správné hladiny musí kapalina splňovat i nároky na kvalitu. V zimě se totiž může stát, že kapalina jednoduše zamrzne (pokud ji často ředíte destilovanou vodou). V tom případě hrozí poškození chladiče a bloku motoru. Ovšem chladicí kapalina má i další úskalí, kterých by se motoristé měli vyvarovat.

Mimo to, že se chladicí kapalina stará o optimální teplotu motoru a eliminuje jeho zahřívání, má i další funkce a vlastnosti, které by například obyčejná voda nemohla zajistit. Jde o speciální nemrznoucí směs, která je odolná vůči nízkým teplotám (okolo – 35 °C, existují i silnější). Dále chladicí kapalina účinně chrání celý systém chlazení před tvorbou usazenin, korozí a oxidací jiných důležitých částí. Zároveň slouží jako ochrana proti praskání a puchření gumových přechodek a těsnění.
Levná autopůjčovna Praha

Míchání s destilovanou vodou

Asi nejčastější způsob, který volí většina motoristů, je použití destilované vody. Destilka sama o sobě není špatná, rozhodně lepší než obyčejná kohoutková voda. Ta by sice také chladila, jenomže oproti té destilované není zbavena nejrůznějších příměsí a minerálů, tudíž by vytvářela úsady a celý systém chlazení zanesla a zneprůchodnila. Destilka je určitě dobrým řešením, jak rychle, a hlavně bez přešlapu doplnit chladicí kapalinu. Ovšem pouze v případě, pokud destilku nedoplňujete pravidelně nebo byste snad jezdili jenom v létě. Destilovanou vodou totiž ředíte původní směs nemrznoucí kapaliny a ubíráte jí na hustotě, tím pádem jí i zvyšujete teplotní bod tuhnutí. Z mínus třicet pětky se může po velkém zředění stát v podstatě obarvená destilka, která v létě sice ničemu neublíží, v zimě však může zatuhnutím napáchat nemalé škody. Jak je známo, voda tuhnutím/mrznutím nabývá na objemu a rozpíná se. Voda si bohužel najde cestu vždycky a ani pevný blok motoru ji v tom nezabrání.

Doplnění chladicí kapalinou

V případě, chcete-li místo destilované vody sáhnout rovnou po chladicí kapalině, měli byste zbystřit. Jestliže se nechcete pouštět do celkové výměny náplně a budete pouze dolévat, dejte si velký pozor na správný typ chladicí kapaliny, u kterých platí, že se nesmí vzájemně mísit. Vždy je potřeba doplňovat pouze kompatibilní kapalinu. Na trhu je mnoho typů, například G11, G12, G12+ nebo G13, přičemž každá může mít jinou barvu a vlastnosti. S tou barvou to už není tak jednoduché, jak si mnozí myslí. Bohužel neexistuje žádný předpis, který by určoval, že například G11 má mít zelenou barvu apod. Při doplňování byste se měli nejprve informovat, jaký typ a přesná specifikace vašemu vozu přísluší a poté ji teprve dolévat. Naprosto ideálním řešením, kterým můžeme doporučit, je návštěva autoservisu, kde kapalinu kompletně vymění za novou. Nemusíte se tedy obávat, že bude špatně smísená a budete vědět, jaký typ v případě poklesu hladiny můžete v klidu dolít.

Zpět