Vyplatí se koupit použité pneumatiky?

Levná autopůjčovna Praha

Vyhlídka nakoupit výhodně a levně je lákavá, ovšem ne vždy se to může podařit. U pneumatik z druhé ruky ve většině případech nevíte, co kupujete a zdánlivě výhodná koupě vás ve finále může přijít draze. Rozhodně vás nechceme zcela odrazovat, jen by člověk měl vědět, na co si dát pozor, jaká úskalí použité pneumatiky skrývají, pro koho a za jakých podmínek mohou být výhodné.
Levná autopůjčovna Praha

Na co si dát pozor

U použitých pneumatik nikdy nevíte, jakou mají minulost. Mohou být špatně skladované, pokroucené a zpuchřelé. Špatné skladování totiž může pneumatiku i během relativně krátké doby nenávratně poškodit a znehodnotit. Pozornost byste měli věnovat i možnému poškození. Například opravená díra v pneumatice nemusí být pouhým okem viditelná, jenže do budoucna může být zdrojem problémů. Obzvlášť kupujete-li použité pneumatiky přes internet a nemůžete si je prohlédnout.

Ani informace o tom, na jakém autě byly pneumatiky dosud používány, nejsou k zahození. Zároveň jestli byl vůz garážován, jaké trasy jezdil apod. Dalším důležitý bodem je foukání. Podhuštěné pneumatiky poznáte podle nadměrně ojetých krajů, naopak přehuštěné podle nadměrně opotřebeného středu běhounu. V neposlední řadě si zkontrolujte hloubku dezénu, a to po celé šířce běhounu.

Samotnou kapitolou by měl být rok výroby pneumatik. Obecně se nedoporučuje kupovat pláště starší tří let. Pryž jako materiál časem tvrdne a ztrácí své původní vlastnosti, což se odrazí na komfortu, ovladatelnosti a bezpečnosti. Vždy se proto zajímejte o rok výroby, který je uveden na bočnici pneumatiky. Za zkratkou DOT pak následuje čtyřmístné číslo, jenž představuje týden a rok výroby (např. 1820 značí osmnáctý týden roku 2020).

Pro koho mohou být ojeté pneumatiky výhodnou koupí a naopak

Pokud ročně najedete desetitisíce kilometrů, rozhodně byste neměli uvažovat o ojetých pneumatikách, protože se vám nemůžou vyplatit. Zkuste se poohlédnout po zánovních pneumatikách, starých maximálně jeden rok (někdy můžete mít štěstí a narazíte i na nové kusy).

Ojeté pneumatiky, maximálně však tři roky staré, můžeme doporučit například svátečním řidičům nebo motoristům, kteří mají vícero aut a nenajezdí s nimi závratné kilometry. Vždy je ale mnohem lepší pneumatiky před koupí naživo prohlédnout a prověřit jejich stav.

Zpět