Znáte skutečnou spotřebu auta

Levná autopůjčovna Praha

Výrobci aut logicky cílí na zákazníky a jedním z vážných argumentů, na který slyší v podstatě každý, je spotřeba. Náklady na pohonné hmoty v dnešní době nejsou rozhodně zanedbatelné a pokud auto využíváte každodenně, například k dojíždění do práce, pak vás spotřeba bude sakra zajímat. Hodnoty spotřeby, jenž se dozvíte v papírech vozu, zdaleka neodpovídají realitě. Soudobé vozy vybavené palubním počítačem s ukazatelem aktuální a průměrné spotřeby na tom nejsou o moc lépe. Reálná spotřeba paliva se od té počítačem naměřené může zásadně lišit. Samozřejmě záleží na výrobci a konkrétním automobilu, v extrémních případech může rozdíl činit i 15-20 % (jedná se o odchylku mezi palubním počítačem a reálnou spotřebou).

Proto není nic jednoduššího, než se o skutečné spotřebě přesvědčit na vlastní pěst. V praxi můžete využít dvou způsobů.
Levná autopůjčovna Praha

Výpočet kalkulačkou a vzorcem

Prvním z nich je jednoduchý výpočet spotřeby, ke kterému budete potřeba pouze kalkulačku a to, že do auta natankujete plnou nádrž, poznamenáte si stav ujetých kilometrů a při dalším tankování se podíváte na účtenku, kolik litrů jste do plné opět dotankovali.

Vzorec pro výpočet průměrné spotřeby není nic jiného, než že vydělíte hodnotu spotřebovaného paliva (tedy počet nově dotankovaných litrů do plné nádrže) ujetou vzdáleností a následně vynásobíte stem.

Výsledná hodnota představuje průměrnou spotřebu na sto kilometrů.

Aplikace

Dnes má téměř každý v kapse smartphone, a tak můžete průměrnou spotřebu jednoduše zjistit pomocí chytrých aplikací. Do nich se dá zapisovat jednotlivá tankování (cenu za litr, počet litrů, aktuální stav tachometru apod.). Aplikace pak počítá úplně stejně, jako vy, když použijete výše zmíněný vzoreček. Nicméně appky nabízí i další funkce (například měsíční přehledy, grafy, možnost uložení účtenek apod.). Zkrátka jde o jednoduché a velice přehledné řešení, kdy do ruky nemusíte brát kalkulačku a cokoliv počítat.

 

 

 

 

Zpět